Premiär för “Peter svarar och förklarar”

Det bästa jag vet är att förklara svåra saker på ett begripligt sätt, för att hjälpa dig som vill få ut så mycket som möjligt av dina DNA-tester.

Här har jag samlat 75 vanliga frågor, som har ställts av både nya och mer erfarna DNA-släktforskare. Jag kommer att besvara frågorna och förklara hur det fungerar. Det blir två svar i veckan, ett på måndag morgon och ett på torsdag morgon.

Jag hoppas detta ska bli till stor hjälp, för dig som vill använda DNA för att undersöka släkt och ursprung!

 1. Bland mina anor har jag en person som är min ana 3 gånger om. Kan jag då anta att det är tre gånger högre chans att jag ärvt DNA från denna person?
 2. Att testa sig hos ett företag och sedan föra över till andra verkar smart. Men mellan vilka företag kan man egentligen föra över?
 3. Jag har testat två morbröder, men fått väldigt olika resultat. Med den ene delar jag 2055 cM och med den andre bara 1398 cM. Hur kan det skilja så mycket?
 4. Min man har X-match med vår son (12 cM på X-kromosomen). Sonen har väl inte ärvt något X från pappa, så hur är detta möjligt?
 5. Om båda mina föräldrar är testade, kan jag ha någon nytta av att även testa mig själv?
 6. Jag vill veta min haplogrupp, hur får jag reda på den?
 7. Morfars far är okänd och jag har nu fått resultat från test av ett barnbarn till den misstänkte fadern. Vi matchar 94/29. Då är det väl bevisat att jag hittat rätt morfars far?
 8. Jag har en matchning med värdena 43/8. Jag har även testat båda mina föräldrar, men när jag kollar hos dem har ingen denna person som matching. Hur är detta möjligt?
 9. Jag har fått veta att jag tillhör haplogrupp XYZ. Hur gammal är den? Är den vanlig?
 10. Måste man köpa ett abonnemang för att se svaren på sitt DNA-test? Är det olika hos olika företag?
 11. Jag och en annan person har enligt (aningen osäker) pappersforskning en gemensam ana på 1400-talet. Vi matchar enligt DNA-testet 44/9. Är detta ett bevis på att släktskapet stämmer?
 12. Jag funderar på att testa mitt mtDNA (mödernelinjens DNA). Det verkar bara vara FTDNA som testar detta, men de har två nivåer av test. Vilket ska jag välja?
 13. Om jag förstått det rätt borde 50% av mitt DNA komma från min mamma. Men jag har testat henne och när jag jämför oss två i kromosomvisaren har hon alla kromosomerna lika med mig. Hur kan det stämma?
 14. Jag har testat flera äldre släktingar och har funderingar kring hur man gör när de en dag är borta? Finns det någon form av ”testamente” för deras DNA-information?
 15. Jag vill testa mitt Y-DNA, men det finns så många varianter av test. Vilken nivå ska jag välja?
 16. Har precis upptäckt att mina morföräldrar var kusiner. Hur påverkar det DNA-resultaten?
 17. När brukar DNA-företagen ha REA på tester?
 18. Jag har en släkting som jag skulle vilja testa, men personen är dement. Hur ska jag tänka?
 19. Det ser ut som om mina matchningar på MyHeritage har mycket lägre siffror än när jag matchar samma personer på FTDNA. Hur kan det bli så?
 20. Jag har mer än 100 matchningar, som påstås vara mina 3-4-männingar. Det låter otroligt och när jag jämför våra anor, så hittar jag släktskap mycket längre bak. Varför stämmer det inte?
 21. Jag har testat mitt Y-DNA och fått matchningar med en genetisk distans på mellan 2 och 6. Hur långt tillbaka i tiden kan vi vara släkt?
 22. Jag ska skicka in ett test till FTDNA. Vad ska egentligen följa med i kuvertet och ska det skickas som paket eller brev?
 23. Jag har testat mtDNA Fullsekvenstest hos FTDNA, men får bara haplogrupp H, alltså inga fler bokstäver eller siffror som de flesta andra verkar få. Hur kan det komma sig?
 24. Många pratar om blå gubbar och röda gummor i matchlistan hos FTDNA. Hur får jag också sådana? Och vad betyder de?
 25. Om jag och en annan person har samma haplogrupp, kommer vi då båda från samma anfader/anmoder?
 26. Jag har sett att man kan få reda på hur många procent DNA man har från Neanderthalare och Denisovamänniskan. Hur kan man få veta det?
 27. Jag söker min okände morfars farfars far. Är det någon idé att göra DNA-test på en ättling till den jag misstänker är fadern? Eller är det för långt bort?
 28. Jag (en man) och en manlig kusin vill veta om min pappa och hans pappa hade samma far. Ska vi båda göra Y-DNA-test eller räcker de ”vanliga” testerna?
 29. Jag och min kände 4-männing har testat oss, både på FTDNA och MyHeritage. Men vi får ingen matchning! Betyder det att vi inte ÄR släkt?
 30. Jag har hos MyHeritage avlägsna matchningar och det visas att de triangulerar på små DNA-segment. Har jag någon nytta av dessa?
 31. Vad är egentligen skillnaden mellan Y111 och BigY, mer än priset?
 32. Är det rekommenderat att ladda upp sitt DNA till Gedmatch? Vad får jag ut av det isåfall?
 33. Om man beställer ett DNA-kit i ett namn, kan man ändra namnet om personen inte vill testa sig?
 34. Jag har ett oanvänt testkit som jag beställde för mer än ett år sedan. Kan man använda det till att testa någon nu?
 35. Hur viktigt är detta med att inte äta eller dricka innan man topsar sig? Om man snusat eller tuggat tuggummi, kan det förstöra testet?
 36. Jag har testat mitt mtDNA, är det då någon vits att göra samma test på min morbror?
 37. Om man är adopterad från Sydamerika/Asien/Afrika, vilket företag är då bäst att testa sig hos?
 38. Hur kan jag se de nyaste matchningarna i min matchningslista hos FTDNA och MyHeritage?
 39. Jag har gjort ett mtDNA-test och har hört att man kan donera sitt resultat till något som heter Genbank. Vad är det och bör man göra det?
 40. Det rasar in matchningar med finska namn och finska anor. Jag har inga finska anor i pappersforskningen. Hur hänger detta ihop?
 41. Jag vill köpa ett Y-DNA test till min pappa. Men jag har lite svårt att förstå vad det kommer att visa. Och jag kommer ju att få frågan av honom.
 42. Min bror har testat sitt Y-DNA och fick den vanliga haplogruppen I-M253. Men han har inga matchningar! Hur är det möjligt? Är han helt unik?
 43. Kan man med ett vanligt DNA-test få reda på om man är enäggs- eller tvåäggstvillingar?
 44. Jag och min pappa har testat oss. Många matchningar är samma, men han får även många som inte kommer upp för mig.  Hur kan det bli så?
 45. Jag och min syster har gjort testet Family Finder hos FTDNA. Vi har också testat och kopplat vår moster i släktträdet. Min syster får 178 röda gummor i listan men jag bara 75. Vi är helsyskon, hur kan det bli så?
 46. Jag har gjort Y-DNA-testet Y67. Vad får jag veta mer om jag uppgraderar till det stora BigY-testet?
 47. Jag fick ett mail om att en person lagt till mig i sitt släktträd på FTDNA. Hur ser jag var jag blivit tillagd i det trädet?
 48. Varför lägger inte folk upp släktträd när de DNA-testat sig?! Det är ju jättesvårt att hitta kopplingen till sina matchningar om de inte har träd!
 49. Jag har fått svaret på mitt mtDNA-test. I matchningslistan står det vid varje match en siffra för ”Genetisk distans” från 0 till 3. Vad betyder detta?
 50. Jag har fått mina resultat och ser att det pratas mycket olika projekt att gå med i. Hur vet man vilka projekt man bör vara med i och vad är nyttan av det?
 51. Jag och pappa har testat oss och vi har bägge match på en person. Jag matchar med 79 cM men pappa bara med 56 cM. Betyder det att jag även är släkt med denna person via mamma?
 52. Jag har gjort ett mtDNA-test och fått haplogrupp XYZ. Men jag har inga matchningar! Kan det vara så eller har det blivit något fel?
 53. Ungefär var drar man gränsen för vilka matchningar som är realistiska att forska på - antingen i totalt delat DNA, största segment?
 54. Jag och en matchning på FTDNA har ett stort gemensamt segment på X-kromosomen, men detta verkar inte vara medräknat i vår totala matchning. Räknas inte X med där?
 55. Jag har hört talas om befolkningssegment, vad är det och hur känner jag igen dem?
 56. Jag och en fyrmänning (samma farfars farfar) har båda gjort Y-DNA-test (Y67). När vi jämför mot en gemensam matchning har jag en genetisk distans på 1 men min fyrmänning har en distans på 4. Kan det skilja så mycket eller är vi inte fyrmänningar?
 57. Jag har gjort testet BigY och laddat upp mina resultat till YFull. Hur ska man förstå åldersberäkningen som finns där och hur görs den?
 58. Med ett test hos företaget 23andMe får man sina haplogrupper ”på köpet”. Varför är inte det bättre än att måsta köpa flera tester hos andra företag?
 59. Jag har beställt DNA-test för 6 veckor sedan, men ännu har inget kommit med posten. Hur ska jag göra?
 60. Jag har gjort ett BigY-test och hos FTDNA har jag haplogrupp R-BY12345, men när jag överfört resultatet till Yfull får jag R-Y67890. Varför inte samma?
 61. Jag har testat mig själv med Family Finder och min moster med mtDNA-test, bägge hos Family Tree DNA. Varför syns vi inte i varandras resultat?
 62. Jag har en matchning med endast ett enda långt (45 cM) segment. Ingenting mera. Hur ska jag tolka det?
 63. Jag skickade in mitt DNA-testkit för 3 veckor sedan, men har inte fått meddelande om att det kommit fram. Ska jag göra något?
 64. Om man testat många släktingar hos FTDNA är det svårt att hålla reda på alla inloggningar. Jag har hört att man kan starta ett projekt med alla personer, hur gör man det?
 65. Jag kopplade en matchning (en 4-männing) på min pappas sida i mitt träd på FTDNA, men får inga blå gubbar. Varför?
 66. Jag matchar en person med 87 cM och 39 som största segment. Har hittat en ana född 1655 där vi går ihop. Är det rätt eller är vi släkt på närmare håll?
 67. Vad är det egentligen för skillnad på att använda funktionerna ”ICW” och ”Matrix” i Family Finder?
 68. Jag har DNA-testat mig och fått veta min haplogrupp. Var hittar jag ett träd med den haplogruppens grenar?
 69. Jag har förstått att X-kromosomen ärvs enligt ett speciellt mönster. Hur många generationer kan man vara säker på att X-matchningen syns i matchlistan?
 70. Vi är två testade helsyskon. Vi har en gemensam matchning där det skiljer sig mycket i Longest Block/Största DNA-segment, jag har 79 men min syster bara  20. Hur kan det vara så?
 71. Jag har i mitt mtDNA-resultat en person med 0 i genetisk distans och anor i samma socken som mina anor. Varför syns inte den personen även bland mina Family Finder-matchningar?
 72. Det går tydligen att ladda ner så kallad ”rådata” från de olika testföretagen. Vad är nyttan med det?
 73. Jag har matchning på ett syskonpar. Det ena syskonet matchar mig med 98 cM, medan det andra bara matchar med 26. Är inte den skillnaden väldigt stor? Är det normalt?
 74. När man gjort Y-DNA-test hos FTDNA finns där en funktion som kallas TIP, som ska ge ett sannolikt släktskapsavstånd. Hur trovärdigt är detta?