Nytt detaljerat Y-DNA-träd från FTDNA

Idag har Family Tree DNA lanserat en stor och viktig nyhet: En ny visning av Y-DNA-trädet, för den som gjort ett BigY-test, på en helt annan detaljnivå än tidigare.

Funktionen kallas ”Block Tree” och kommer att finnas tillgänglig för alla som gjort testet BigY.

Redan i höstas släppte de en ny version av Y-DNA-trädet (och mtDNA-trädet), tillgängligt för alla, som ger en fin överblick över hur olika haplogrupper hänger ihop i Y-DNA-trädet:

Här ser man de olika grenarna och hur många testade som hittills visat sig tillhöra grenen, med uppgift om vilka länder de testades äldsta kända fäderneana levde i.

Just detta utsnitt av trädet visar de grenar som de testade inom den välkända Buresläkten tillhör. Det visar även att Buresläktens närmast kände Y-DNA-släktning är en man med rötterna i England. Snyggt och prydligt, men inte med så mycket information. Det går till exempel inte att se hur nära släkt Buresläkten och engelsmannen är.

Nu lanserar FTDNA alltså en helt ny och mycket detaljerad visning av trädet. Där ser samma utsnitt av trädet som ovan ut så här:

Här visas inte bara grenarna i trädet utan även alla mutationer (i blått) som delas av de testade på varje gren. Även antalet mutationer som är ”privata”, alltså som den testade ännu är ensam om, visas (i grönt). Dessutom får man se namnen och ursprungsland på de testade som man matchar. Det är väldigt mycket användbar information i en och samma bild.

Antalet mutationer kan användas för att uppskatta åldern på grenarna. Det krävs flera testade på en gren för att få en någorlunda pålitlig åldersberäkning, men grovt kan man räkna att varje mutation motsvarar ca 130-140 år. Nu kan vi tydligt se, det vi inte kunde utläsa ur det översiktliga trädet, att Buresläkten och engelsmannen inte är nära släkt. Det är så många mutationer som skiljer att deras gemensamme anfader måste ha levt för så mycket som 2500-3000 år sedan.

Bravo FTDNA!

Fortfarande finns det ytterligare några funktioner, som man får ta del av genom att överföra sitt resultat till YFull. Men det nya Y-DNA-trädet från FTDNA är mycket informativt och användbart. Det lyfter möjligheterna att få ut så mycket som möjligt av BigY-tester till en klart högre nivå. Bravo FTDNA!

En del med tveksam nytta

Som en del i det nya trädet visas även BigY-matchningarnas fördelning i myOrigins.

Just detta är en funktion av tveksam nytta, då vi vet att dessa geografiska fördelningar sällan stämmer. MyOrigins är ju dessutom baserad på det autosomala DNAt och har inget direkt att göra med Y-kromosomens ursprung. Men det kanske kan bli intressant i framtiden när metoderna för att beräkna geografiska likheter förhoppningsvis blivit mer träffsäkra. Tills vidare får vi se det som ett alternativ till att titta på flaggorna.

Kanske känner några av er igen denna form av träd? En liknande variant har tidigare använts i ett projekt som kallas ”The Big Tree” för grenar inom haplogrupp R1b (R-M269). Men nu finns alltså en ännu bättre variant att tillgå direkt hos FTDNA.

Dela:

Fler inlägg

Mormors far var Neandertalare

DNA-tekniken gör framsteg efter framsteg. I förra veckan kom två vetenskapliga studier, där forskarna lyckats analysera rekordgammalt dna från förhistoriska människor. Och med en sådan

Din hjälp behövs!

Har du gjort ett DNA-test? Då kan du bidra med viktiga pusselbitar till svenska polisens arbete för att lösa grova våldsbrott! Följ instruktionerna nedan för

DNA-årskrönika 2019

2019 blev ett år då vi fick mer av allt, när det gäller DNA-släktforskningen. Alla testföretagen lanserade nya funktioner, antalet testade fortsatte att öka snabbt,

Vilket Y-DNA-test ska jag välja?

Fråga: Jag vill testa mitt Y-DNA, men det finns så många varianter av test. Vilken nivå ska jag välja? Svar: Y-DNA är ett spännande test,