januari 28

0 comments

Mina föräldrar är testade. Har jag nytta av att testa mig själv?

By DNA.business

januari 28, 2019


Fråga: Om båda mina föräldrar är testade, kan jag ha någon nytta av att även testa mig själv?

Svar: Varenda bit av ditt DNA finns också hos din mamma eller pappa (med undantag för enstaka mutationer, som kan ha uppstått hos dig men som inte påverkar resultatet). Därför hittar du inte någon ny DNA-information genom att testa dig själv.

Trots detta finns det nytta med att testa dig själv, även om båda dina föräldrar är testade. Den främsta nyttan är att du blir säker på att dina föräldrar verkligen är dina föräldrar. Men tänk på att det alltid finns risk att du upptäcker att någon av dem inte är din biologiska förälder.

Fler matchningar

Eftersom dina föräldrar är testade, får du genom deras resultat betydligt fler DNA-matchningar än om bara du själv vore testad. Detta eftersom deras tester fångar 100% av deras DNA. Du själv har endast ärvt 50% av deras DNA.

Trots detta kan det faktiskt hända att du själv får enstaka matchningar som inte finns hos någon av dina föräldrar. Hur är det möjligt? Jo, det kan till exempel se ut så här på någon av era kromosomer:

Vi tänker oss att det blå är DNA som matchar en Anna Andersson. Här har både mamma och pappa en liten, liten DNA-bit som matchar denna Anna. Med så lite matchande DNA (i detta exempel ett DNA-segment på 5 centimorgan), så ligger det under gränsen för vad DNA-företagen räknar som DNA-matchning. Anna kommer därför inte att dyka upp i deras matchningslistor.

Du ärver en kromosom från mamma och en från pappa. Båda dessa DNA-bitar följer då med till dig. De ligger på varsin kromosom i det kromosompar du ärvt från pappa och mamma. DNA-analysen kan dock inte se skillnad på vilken av de två kromosomerna i ditt kromosompar som det matchade DNAt sitter på. De två bitarna kommer därför att se ut som en större sammanhängande bit. I exemplet ovan överlappar de varandra lite och den sammanhängande biten blir kanske 9 centimorgan.

Då är det hos dig tillräckligt mycket matchande DNA för att Anna Andersson ska räknas som matchning. Anna kommer därför att finnas med i din matchningslista, fast hon inte finns hos någon av dina föräldrar.

När du får sådana matchningar handlar det alltså om personer som du matchar genom både din mamma och din pappa. Dessa matchningar är väldigt avlägsna och kan ofta vara så kallade ”falska” matchningar, där DNA-likheten bara beror på slumpen. De är därför i praktiken ingenting värda, men det är bra att känna till hur de kan uppstå.

Testa de äldsta

När det gäller DNA-matchningar, ger det alltså inget nytt att testa den yngre generationen, om de äldre redan är testade. Om det är tvärtom, att du själv är testad men inte dina föräldrar, är det dock mycket värdefullt att testa dem!

De äldre generationerna bär på mycket mer DNA från gamla tider och med hjälp av deras DNA hittar du många fler intressanta DNA-matchningar. Hälften av DNAt försvinner med varje generation, så att testa sina äldsta släktingar är bland det viktigaste man kan göra som DNA-släktforskare.

En nytta till

Det kan finnas en nytta till med att testa dig själv, även när båda dina föräldrar är testade. Det är om du vill "nörda ner dig" i vilka delar av ditt eget DNA du har ärvt via mamma och via pappa och hur du matchar olika personer jämfört med dem. DNA-segment är spännande att följa. Om man är lagd åt det hållet 🙂