Min man har X-match med sin son, hur är det möjligt?

Fråga: Min man har X-match med vår son (12 cM på X-kromosomen). Sonen har väl inte ärvt något X-DNA från pappa, så hur är detta möjligt?

Svar: Det är helt riktigt att din son inte har ärvt någon X-kromosom från sin pappa. Men han kan ha X-match ändå och det är faktiskt inte särskilt ovanligt. Låt oss se på hur det kan bli så.

Men först: Vad är en X-match?

Till att börja med är X-match ett begrepp som bara används i testresultaten hos Family Tree DNA (FTDNA), men inte hos något av de andra företagen. I matchningslistan hos FTDNA kan det stå att du och en matchning är ”X-match”. Det betyder att det finns någon DNA-bit på era X-kromosomer som är lika.

Det betyder inte att ert närmaste släktskap har med X-kromosomen att göra, men det kan ibland vara en ledtråd för att söka ert släktskap, eftersom X-kromosomen ärvs på ett mycket speciellt sätt. Grundregeln är att X-kromosomen aldrig ärvs genom två män i rad.

Så här ärver en son sitt X-DNA:

Sonen har bara en X-kromosom och han ärver den alltid från sin mamma. Den X-kromosom han får från mamma är en blandning av hennes dubbla X-kromosomer. Mammans ena X-kromosom har hon ärvt från sin pappa (sonens morfar) och den andra X-kromosomen som hon ärvt är en blandning av de två X-kromosomerna hos hennes mamma (sonens mormor).

Sonens enda X-kromosom består alltså av blandat X-DNA från hans morfar (blått) och mormor (grönt och organge). Han har inget X-DNA från sin pappas sida.

Så här ärver en dotter sitt X-DNA:

Dottern har två X-kromosomer, en från pappa och en från mamma. På mammas sida fungerar det exakt likadant som hos sonen, det vill säga hon ärver en X-kromosom som är en blandning av X-DNA från hennes morfar och mormor. Men hon ärver alltså även en X-kromosom från sin pappa. Den X-kromosomen är en blandning av de två X-kromosomerna hos hennes farmor. Hon ärver inget X-DNA alls från sin farfar.

Att förstå hur X-DNA ärvs är viktigt när du vill använda X-match för att reda ut släktskap. Men nu var ju din fråga hur din son kan ha X-match med sin pappa? Vi har ju nyss lärt oss att sonen aldrig ärver något X-DNA från sin pappa, så hur kan detta vara möjligt?

Svaret är att sonen har ärvt det identiska DNA-segmentet, som han och pappan har på sina X-kromosomer, från… sin mamma!

Något annat är inte biologiskt möjligt och detta betyder att sonens mamma och pappa måste vara släkt någonstans bakåt i historien. Och deras släktskap måste gå genom pappans mamma, eftersom han inte ärvt någon X-kromosom från sin pappa. Där har vi det igen: X-DNA kan aldrig ärvas till två män i rad!

Tre fallgropar

Nu vet du hur X-DNA ärvs (aldrig två män i rad). Att två personer är X-match med varandra kan därför vara en viktig ledtråd för att hitta släktskapet mellan dem. Tyvärr finns det dock tre stora fallgropar, som gör att det är lätt att bli lurad av detta med X-match.

Kommit en annan väg

Den första fallgropen har vi redan sett prov på här ovan. Sonen och pappan har X-match, men deras gemensamma bit X-DNA har kommit någon helt annan väg än det närmaste släktskapet. Så är det ofta. Har man gemensamt DNA på X-kromosomen kan det ha kommit en annan väg, från ett annat släktskap, än det DNA man matchar på övriga kromosomer.

Det är bara en pyttebit

Tyvärr skriver FTDNA ”X-match” så fort det finns minsta lilla bit på X-kromosomerna som är lika. Och små segment av X-DNA som är gemensamma kan lika gärna vara beräkningsfel eller komma från släktskap för tusen år sedan. De är alltså helt ointressanta ur släktsynpunkt och då blir det bara förvirrande att det står X-match.

För att vara användbar måste det gemensamma DNA-segmentet på X-kromosomen vara rejält stor. Helst minst 30 cM, eller i alla fall minst 20 cM. Hur stor segment det handlar om ser du i kromosomvisaren hos FTDNA.

Ofta ser det ut så här:

Här är det bara en litet segment på 6,5 cM (du kan se storleken på ett segment genom att föra muspekaren över DNA-segmentet i din kromosomvisaren). Den är alltså helt ointressant och kanske till och med ett rent beräkningsfel.

Ibland ser det till och med ut så här:

Helt tomt! Här finns inget matchande X-DNA, eller? Jo, faktiskt kan det göra det, men om det är mindre än 5cM, så visas det inte. Längst upp, ovanför kromosomvisaren, kan du välja att visa så små segment som 1cM. Då kan det visa sig att det finns en pytteliten bit även på X-kromosomen, så här:

En så liten bit som 4 cM är totalt ointressant, och lika ofta en felräkning som ett äkta släktsegment. Det är aldrig särskilt meningsfullt att visa segment under 5 cM, eftersom de lika ofta är falska som äkta.

Men ibland kan man ha tur och det ser ut så här:

Här har vi ett rejält stort segment på X-kromosomen, 60cM! Det här segmentet är absolut intressant att följa för att försöka hitta den gemensamma anan. Och, jag vet inte om jag nämnt det förut, men detta segment kan alltså inte ha kommit genom två män i rad 🙂

Ärvs oförändrat länge

Den tredje fallgropen är att DNA-segment på X-kromosomen har en förmåga att ärvas oförändrade mycket längre än segment på andra kromosomer. Det betyder att även ett så stort segment som 60cM här ovan kan vara flera hundra år gammalt. Det gör att släktskapet som givit upphov till X-matchen kan finnas betydligt längre bak än man kan förvänta sig.

Använd X men med försiktighet

X-match kan vara en viktig ledtråd. Men nästa gång du ser en matchning som är X-match, undvik fallgroparna, genom att kontrollera i kromosomvisaren att det verkligen är en rejäl DNA-bit som är lika på era X-kromosomer. Är det ett segment på minst 20-30 cM , då kan du använda detta som ledtråd i sökningen efter ert släktskap. Detta gemensamma X-DNA-segment kan inte ha ärvts genom två män i rad.

Men stirra dig inte blind på just denna bit av DNA, utan tänk på att ert matchande DNA på alla övriga kromosomer kan komma från ett annat släktskap på någon annan gren och att ni alltså kan vara släkt på flera sätt.

Dela:

Fler inlägg

Mormors far var Neandertalare

DNA-tekniken gör framsteg efter framsteg. I förra veckan kom två vetenskapliga studier, där forskarna lyckats analysera rekordgammalt dna från förhistoriska människor. Och med en sådan

Din hjälp behövs!

Har du gjort ett DNA-test? Då kan du bidra med viktiga pusselbitar till svenska polisens arbete för att lösa grova våldsbrott! Följ instruktionerna nedan för

DNA-årskrönika 2019

2019 blev ett år då vi fick mer av allt, när det gäller DNA-släktforskningen. Alla testföretagen lanserade nya funktioner, antalet testade fortsatte att öka snabbt,

Vilket Y-DNA-test ska jag välja?

Fråga: Jag vill testa mitt Y-DNA, men det finns så många varianter av test. Vilken nivå ska jag välja? Svar: Y-DNA är ett spännande test,