Din hjälp behövs!

Har du gjort ett DNA-test? Då kan du bidra med viktiga pusselbitar till svenska polisens arbete för att lösa grova våldsbrott! Följ instruktionerna nedan för att hjälpa till.

Svensk polis börjar nu använda släktforskar-DNA, för att försöka lösa några av de grövsta olösta våldsbrotten i Sverige. Tester för släktforskar-DNA är nämligen otroligt mycket mer kraftfulla än polisens traditionella DNA-tester. Genom att ladda upp DNA-spår från mordplatser till släktforskardatabaser och få DNA-matchningar kan polisen förhoppningsvis hitta tidigare okända gärningsmän, som hittills klarat sig undan rättvisan.

Det är som ett stort pussel där varje släktmatchning kan vara värdefull, även om den är avlägsen. Därför är det viktigt att så många som möjligt hjälper till med att vara synliga för polisens släktsökningar. Polisens utredare kan nämligen inte se dig som matchning om du inte själv väljer att göra dig synlig. Jag hoppas att du väljer att göra dig synlig! För brottsoffrens och deras anhörigas skull.

De DNA-företag som hjälper polisen är Family Tree DNA och Gedmatch. Har du testat dig där, eller laddat upp ditt resultat dit, vädjar jag till dig att göra dig synlig. För att hjälpa till behöver du aktivt gå in på ditt DNA-konto och kryssa i att du ”väljer att vara synlig”.

Vad innebär ”välja att vara synlig”?

För det första: Ingen kan se ditt DNA! Varken polisen eller någon annan kan se din DNA-kod. Det är viktigt att veta.

När du väljer att vara synlig innebär det att polisens utredare kan se dig som DNA-match, när de laddar upp ett DNA-spår från en brottsplats. Det fungerar alltså på samma sätt som för vilken släktforskare som helst, du syns helt enkelt som en matchning i listan. Du blir då en pusselbit bland andra, som kan hjälpa polisen att ringa in förövaren utifrån DNA-spåret.

Även om du inte blir en nära matchning till DNA-spåret kan du ge viktiga pusselbitar till sökandet efter gärningsmannen. Extra värdefull pusselbit blir du om du lagt in ett släktträd, även om trädet bara innehåller 2-3 generationer.

Hjälp till!

Gör en insats för att hjälpa till att lösa några av de grövsta olösta våldsbrotten i Sverige. Gör dig synlig på FTDNA och Gedmatch. Här nedan ser du instruktion för hur du gör. Har du också testat dina släktingar? Kolla med dem och få ett godkännande innan du gör dem synliga, men ju fler som syns desto bättre.

Det är helt frivilligt att vara synlig som matchning för polisen och du avgör själv om du är bekväm med detta. Men till er som väljer att hjälpa till i polisens arbete – ett stort tack! 

Så här gör du hos FTDNA

För att göra dig synlig hos FTDNA gör du så här:

Under ditt namn och kitnummer, klicka på ”Account Settings”. Då öppnas en ny sida med några olika ”flikar”:

Välj nu ”Privacy & sharing”.

Här ser du till att knappen ”Opt in to Law Enforcement Matching” är skjuten till höger. Klicka på den för att ändra läge. När den är skjuten till höger, så är du synlig som matchning för polisens utredare.

Så här gör du hos Gedmatch

För att göra dig synlig hos Gedmatch gör du så här:

Om ”polisbrickan” är överkryssad, klicka på den och svara ”OK” i den ruta som dyker upp. När polisbrickan inte är överkryssad, då är personen synlig som släktmatchning för polisen. 

Tillsammans kan vi släktforskare göra skillnad!

Dela:

Fler inlägg

Mormors far var Neandertalare

DNA-tekniken gör framsteg efter framsteg. I förra veckan kom två vetenskapliga studier, där forskarna lyckats analysera rekordgammalt dna från förhistoriska människor. Och med en sådan

DNA-årskrönika 2019

2019 blev ett år då vi fick mer av allt, när det gäller DNA-släktforskningen. Alla testföretagen lanserade nya funktioner, antalet testade fortsatte att öka snabbt,

Vilket Y-DNA-test ska jag välja?

Fråga: Jag vill testa mitt Y-DNA, men det finns så många varianter av test. Vilken nivå ska jag välja? Svar: Y-DNA är ett spännande test,